Midsommarmat som tex sill för utlandssvenskar

En av Sveriges starkaste traditioner är att fira midsommar och den inspirerande känslan av att välkomna den kommande sommaren. I traditionen ingår ett flertal ritualer där blommor, grönt, sommarkläder, regnigt väder och lekar står i fokus. Ofta är tidschemat detsamma år efter år och det kläms in något av den mest traditionsbundna maten i detta tajta program. Lunch består oftast av vår klassiska sill med tillbehör såsom gräddfil, gräslök och ett riktigt gott knäckebröd. Här tar man med sig lekandet till bords med sånghäften och glada tillrop, och som tillbehör till sången brukar nubben komma fram, denna starka dryck som har sin givna plats till dessa typer av traditioner och kalas.

Köp mat efter säsong även utomlands, tex sill.

Svårt att hitta sill för utlandssvenskar

Sillen är en hel historia för sig och är väldigt svår att hitta för utlandssvenskar. Problemet för många är att även ingredienserna för en egen inläggning kan vara svåra att få tag på. Till exempel så är vår svenska ättika ganska stark i förhållande till många andra länders och vår riktiga sill eller strömming har ibland svårt att sina likar i fiskdisken. Knäckebrödet, sillen och nubben är alla kalla och lättförvarade produkter som kan klara en lagring från den senaste svenskresan, värre är det med färskpotatisen. Denna gourmetvariant av den vanliga hederliga men ack så tråkiga vinterpotatisen. Den lätta, lilla potatisen med tunt fint skal som kokas i saltat dillvatten och ätes rätt upp och ner, gärna med en klick smör. Denna delikatess kan vara den som är svårast att lägga beslag på när det kommer till svensk mat utomlands.

Detektivarbete för att hitta knäckebröd

Även tillbehör kräver sin beskärda del av detektivarbete och oftast är det i lokala kretsar av andra utlandsboende svenskar, som ryktet sprider sig att internationella butikskedjor har plockat hem produkter som kan locka fram de svenska smakerna man saknar; gräddfil, crème fraiche och lingon hör till dessa favoritprodukter. Något äter gärna knäckebröd utlandssvenskar men även detta kan vara svårt att finna.

Eller kanske du söker knäckebröd som utomlandssvensk

Traditionerna är inte alltid matbetonade och framförallt midsommar har den trevliga traditionen att prydas med midsommarstång och blommor, ofta kan utlandssvensken dock lösa detta med lite kreativitet.